מבוסס על מתכון ללביבה הודית ונקרא הרבה פעמים חביתה טבעונית. לחובבי הפלאפל (ולא רק) מדובר בלביבה ללא ביצים על בסיס קמח חומוס או עדשים. בתחילת דרכנו הטבעונית, הלביבה הזו בכל פעם בתוספת ירק ותיבול שונה, סיפקה לנו ארוחה קצת שונה. עד היום אני מכינה אותה כמעט יום יום.
חומרים
- 1/2 כוס קמח חומוס או קמח עדשים או קמח אפונה צהובה או תערובת
- כף קמח אורז (לא חובה, מוסיף לקריספיות, השתמשתי בקמח אורז מלא דביק)
- כף קמח תירס (לא קורנפלור אלא קמח גרגרי צהוב, לא חובה, עוזר ליציבות)
- כ 1/2 כוס מים (בהתאם לצורך)
- 1/2 כפית שום כתוש (אפשר קפוא ואפשר 1/4 כפית שום גבישי)
- 1/4 כפית כמון
- מעט כורכום
- מלח ופלפל
- תוספת ירקות – עשבי תיבול קצוצים ו/או ירק מגורר ו/או ירק מופשר ו/אוי רק מבושל קצוץ ו/או עלים קצוצים – בכמות שלא תפגע ביציבות
- תוספות תבלינים אפשריות בכמות קטנה – זרעי חרדל, פלפל חריף קצוץ, תבלין כוסברה, ג'ינג'ר בתבלין או קצוץ
הכנה
- בוחשים בקערה קטנה את כל המרכיבים, מתאימים את תוספת הירקות למה שנמצא בבית ולטעם האישי, כך שאפשר ליצור אינסוף אפשרויות. חשוב לא להגזים בכמות הירקות ביחס לבלילה בכדי שהתוצאה תהיה יציבה. רצוי לטעום ולתקן תיבול תוך כדי בחישה (אין כאן ביצים). אם הבלילה נראית לכם דלילה או סמיכה מידי, ניתן להוסיף מעט קמח חומוס (או קמח עדשים או קמח תירס) להסמכה או מים לדילול בהתאם.
- אם יש זמן כדאי לתת לבלילה לעמוד מספר דקות לפני הטיגון (עוזר ליציבות). לפני הטיגון, לבדוק שוב את סמיכות הבלילה ולתקן אותה אם צריך.
- מטגנים את הבלילה במחבת מחוממת על להבה בינונית, כמות השמן בטיגון תלויה בהרגל ובסוג המחבת (אני מטגנת במחבת בלינצ'ס שבה מספיק כ-1/2 כפית שמן ), משטחים את פני העיסה.
- כשהעיסה מתיצבת ורואים שהתחתית מזהיבה כשמציצים כאשר מרימים מעט את הקצוות עם מרית, הופכים את הלביבה, ע"י החלקתה מהמחבת לצלחת שטוחה והפיכתה מתוך הצלחת שוב אל המחבת עם הצד השני.
- כשזהוב משני הצדדים הלביבה מוכנה.
הערות
- אם חוששים ליציבות הלביבה, אפשר להוסיף קצת יותר קמח תירס ו/או לתת לבלילה לעמוד מעט שתתייצב לפני הטיגון. גם אם הלביבה מתפרקת בטיגון (בדר"כ זה קורה כשמנסים להפוך אותה לפני שהתייצבה), אפשר להכין כמקושקשת, עדיין מאוד טעים. בדר"כ הלביבה יוצאת לי ממש כמו בתמונה ולעתים רחוקות מסתפקים במקושקשת.
- אפשר להכין כלביבת ירק, רק עם פטרוזיליה או כוסברה קצוצים, או עם עלים קצוצים או מופשרים של תרד או נבטים כלשהם. אפשר לגרר מעט קישוא או כרובית או גזר ואפילו להוסיף מעט סלט חצילים. צריך רק להחליט מה אוהבים. הלביבה שבתמונה מכילה כתוספת ירקות : חופן נבטי קייל, שתי פטריות שמפניון קצוצות וחצי עגבניה קצוצה (הירקות שבתוך הלביבה, מונחים בתמונה גם לידה). החביתה מכילה גם כתוספת תבלינים ,מעט פלפל חריף קצוץ ,זרעי חרדל (שלמים) ותבלין כוסברה.
- קמח חומוס ניתן למצוא בשווקים, בחנויות טבע ובסופרמרקטים במח' טבע או במח' נטול גלוטן. קמח עדשים כתומות יש בחנויות הטבע. וקמח אורז ניתן למצוא בסופרמרקטים במח' טבע או במח' נטול גלוטן או בין המוצרים מהמזרח הרחוק.
בתיאבון!
מקור ההשראה העיקרי – http://holycowvegan.net/2011/03/eggless-vegetable-omelet-besan-chilla.html
חן אמר:
ניסיתי בלי קמח אורז ובלי קמח תירס כי לא היה
הוספתי קמח חומוס כי יצא דליל מדי
הוספתי גזר פטרוזיליה ובצל ירוק
יצא מעולה!!
DavkaTaim אמר:
שמחה לשמוע!
משתמש אנונימי (לא מזוהה) אמר:
אפשר לאפות יותר בריא פחות שומן
DavkaTaim אמר:
אכן פחות שומן יותר בריא תמיד נכון. אצלי במחבת, חצי כפית שמן מספיקה, כך שאפשר להפחית את כמות השומן בהתאם לסוג המחבת שמטגנים. הלביבה הזאת די נוזלית (דומה לחביתה) ולא ניסיתי לאפות אותה. נראה לי שלאפייה צריך להפחית מכמות המים. לביבות אחרות שאפיתי יצאו פחות טעימות מהמטוגנות (ויותר בריאות).
דנה אמר:
מה זה כמות ירקות שלא תפגע ביציבות
DavkaTaim אמר:
הכוונה היא שהירקות לא יהיו יותר מבערך חצי מהתערובת, כך שישאר מספיק חומר שידביק אותם. הדבר חשוב ליציבות, אבל גם אם יש יותר מידי ירקות עדיין יצא אכיל וטעים.