תגיות

, , , , , ,

תבשיל קל בסיסי ומזין לארוחות אמצע השבוע, ניתן להכין עם כל סוגי הקטניות הירקות והתבלינים ולהגיש עם כל תוספת (אורז, קוסקוס, פסטה, פירה וכד').

DSC01757

חומרים

  • 500 גר' לוביה יבשה (משקל לפני הבישול, שהושרתה ובושלה מראש מסוננת)- אפשר כל תערובת קטניות מבושלות (בתמונה כ-350 גר' לוביה וכ-150 גר' עדשים כתומות)
  • 2 כפות שמן זית
  • בצל קצוץ
  • 3-4 שיני שום או שום קפוא
  • 2 גזרים קצוצים
  • 2 גבעולי סלרי קצוצים
  • אפשר להוסיף עוד ירקות כמו קישוא קצוץ (בתמונה יש שני תפוחי אדמה בקוביות)
  • כ-3/4 כוס יין אדום יבש (או מרק  או מים)
  • קופסא (800 גר') עגבניות קלופות קצוצות או כתושות או רוטב מקס
  • 2-3 כפות רסק עגבניות או קופסא קטנה
  • כ-1/2 כפית סוכר או ממתיק
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • פפריקה מתוקה וחריפה
  • כמון
  • עשבי תיבול אטלקיים מיובשים – תערובת מוכנה או ממה שרוצים
  • תבלינים אחרים לפי הטעם כמו חווייג' למרק, כוסברה בתבלין, כורכום וכד'
  • כוסברה או פטרוזיליה קצוצים

הכנה

  1. מטגנים בצל בשמן וכחצי כפית מלח (עוזר להגרת נוזלים), כשהבצל נהיה שקוף מוסיפים את השום. מוסיפים את הסלרי והגזר ואם רוצים עוד ירקות ומאדים.
  2. מוסיפים את הקטניות המבושלות וממשיכים לאדות/ לטגן תוך בחישה. מוסיפים את התבלינים לפי הטעם (עדיף לשים פחות מאשר יותר, משום שבסוף נוסיף שוב תבלינים).
  3. מוסיפים את היין ובוחשים היטב. מוסיפים גם את העגבניות (אני קונה שלמות קלופות וקוצצת, אבל אפשר להשתמש גם במרוסקות וגם ברוטב מקס שמגיע מתובל). מוסיפים את רסק העגבניות ובוחשים היטב.
  4. עכשיו נותר לבדוק ולתקן תיבול. אם חמוץ, מוסיפים מעט סוכר, בודקים מליחות וחריפות ומוסיפים אם צריך. אם עשבי התיבול לא מורגשים, מוסיפים. אם צריך יותר נוזלים, מוסיפים.
  5. התבשיל מוכן. הוא יכול להמשיך להתבשל על אש קטנה עד לארוחה כשבוחשים מידי פעם ומוסיפים נוזלים אם צריך. זה הזמן לבשל תוספת לתבשיל.
  6. לפני ההגשה מוסיפים כוסברה קצוצה או פטרוזיליה.

הערה לגבי בישול קטניות

בגדול ככל שהקטניה גדולה יותר (ומתרככת בבישול לאט יותר), היא מושרית ליותר זמן לפני הבישול וזמן הבישול ארוך יותר. בדר"כ (חוץ מאשר בחומוס ובחמין), אני שופכת את מי הבישול.

לוביה היא שעועית קטנה ועדינה עם נקודה שחורה. אני משרה אותה לכ-8 שעות במים (אם אפשר מחליפים את המים באמצע). לאחר מכן אני שוטפת במסננת ממי ההשריה ומניחה בסיר עם מים טריים  בלי מלח ו-1/4 כפית סודה לשתיה על 1/2 ק"ג לוביה לפני ההשריה. לאחר הרתיחה מקפים את הקצף ומבשלים כשעה עד לריכוך. אפשר להשאיר להצטנן במי הבישול. בסוף התהליך מסננים ממי הבישול ומשתמשים בתבשילים או מקפיאים.

עדשים אפשר לבשל ללא השרייה מוקדמת, אבל אם לא ממהרים, גם את העדשים עדיף להשרות במים לכמה שעות. גם אותם שוטפים ממי ההשרייה לפני הבישול שנעשה ללא מלח במים טריים. בעדשים אין צורך להשתמש בסודה לשתייה. משך הבישול תלוי בסוג ההעדשים, לכמה זמן (אם בכלל) הושרו קודם ודרגת הרכות שרוצים לקבל אותם. זמן זה נע בין מספר דקות לכחצי שעה. גם העדשים יכולים להצטנן במי הבישול ולאחר מכן להיות מסוננים ומוכנסים לתבשילים או להקפאה.

התהליך דומה עם קטניות כמו חומוס ושעועית שאותם אני משרה ל-24 שעות לפני הבישול, תוך החלפת מי ההשריה. הבישול לאחר שטיפה ממי ההשרייה ובמים טריים ללא מלח, עם 1/2 כפית סודה לשתייה לכל חצי ק"ג קטניות לפני ההשרייה. הבישול יכול להמשך אפילו עד 3 שעות לפי הצורך. שעועית בובעס הלבנה הענקית היא יותר רכה ומתפוררת ולכן לבישול שלה אני מוסיפה רק 1/4 כפית סודה לשתיה לחצי ק"ג.

בתיאבון!

 

מודעות פרסומת