תגיות

,

את הצ'ילי הראשון שלי אכלתי בסן דייגו, מרק סמיך בתוספת לחם טרי. היה טעים אבל… זה ממש לא היה חריף, לפחות לא ברמה שציפיתי. מאז אכלתי עוד הרבה צ'ילי בבית ובחוץ. בכל פעם אני משנה את התבשיל ותרגישו חופשי לשנות לפי טעמכם.

CHILI 2

כאן מדובר בתבשיל שעועית שחורה ופתיתי סויה, הצ'ילי עצמו איננו הכרחי כאן, אבל התרגלנו לשם. התבשיל אהוב מאוד, אפשר להכין רק עם שעועית ללא פתיתי סויה ואז להגדיל את כמות השעועית. בתוספת פחמימות מתקבלת ארוחה מזינה.

מכשירים

כיריים

חומרים

  • טחון שהוכן מכ-100 גר' פתיתי סויה  או 400 גר' טחון מהצומח מוכן – הוראות הכנה לפתיתי סויה למטה
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל גדול קצוץ (או 2 בינוניים)
  • 3-4 שיני שום או שום קפוא (לפי הטעם)
  • 4 גזרים קצוצים
  • 4-5 גבעולי סלרי קצוצים
  • אפשר להוסיף עוד ירקות כמו פלפל ירוק או אדום קצוץ או גרגרי תירס או פטריות קצוצות
  • שעועית שחורה (או אחרת) מבושלת  (250 גר' לפני הבישול – הוראות בישול בהערות)
  • כוס יין אדום יבש (או מרק ירקות או בירה או מים) – בערך, לפי הסמיכות הרצויה
  • קופסא (800 גר') עגבניות קלופות קצוצות או כתושות או רוטב מקס
  • 2-3 כפות רסק עגבניות או קופסא קטנה או יותר לתבשיל אדום יותר
  • 1/2 כפית סוכר או ממתיק
  • כפית כמון או לפי הטעם
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • שבבי צ'ילי גרוס (לא הכרחי)
  • פפריקה מתוקה ו/או חריפה ו/או מעושנת (לא הכרחי)
  • תבלין כוסברה (לא הכרחי)
  • עשבי תיבול מיובשים – 1/2 כפית אורגנו, 1/4 כפית טימין ועוד לפי הטעם
  • מעט כורכום (לא הכרחי)
  • מעט קינמון (לא הכרחי)
  • כוסברה קצוצה לפיזור מעל המנה (לא הכרחי)

הכנה

  1. מטגנים בצל בשמן (הפתיתים יבשים וצריכים שמן) וכחצי כפית מלח (עוזר להגרת נוזלים), כשהבצל נהיה שקוף מוסיפים את השום. מוסיפים את הסלרי והגזר ואם רוצים עוד ירקות ומאדים.
  2. מוסיפים את הטחון והשעועית וממשיכים לאדות/ לטגן תוך בחישה. מוסיפים את התבלינים לפי הטעם (עדיף לשים פחות מאשר יותר, משום שבסוף נוסיף שוב תבלינים).
  3. מוסיפים את הנוזל ובוחשים היטב. מוסיפים גם את העגבניות (אני קונה שלמות קלופות וקוצצת, אבל אפשר להשתמש גם במרוסקות וגם ברוטב מקס שמגיע מתובל). מוסיפים את רסק העגבניות ובוחשים היטב.
  4. עכשיו נותר לבדוק ולתקן תיבול. אם חמוץ, מוסיפים מעט סוכר, בודקים מליחות וחריפות ומוסיפים אם צריך. אם עשבי התיבול לא מורגשים, מוסיפים. אם צריך יותר נוזלים, מוסיפים.
  5. התבשיל מוכן. הוא יכול להמשיך להתבשל על אש קטנה עד לארוחה כשבוחשים מידי פעם ומוסיפים נוזלים אם צריך. זה הזמן לבשל תוספת לרוטב, בתמונה הצ'ילי על תפוח אדמה אפוי.

בישול שעועית

חומוס ושעועית אני משרה ל-24 שעות לפני הבישול, תוך החלפת מי ההשריה לפחות פעמיים באמצע. הבישול לאחר שטיפה ממי ההשרייה ובמים טריים ללא מלח, עם 1/2 כפית סודה לשתייה לכל חצי ק"ג קטניות (לפני ההשרייה), עד לריכוך. אפשר להתחיל לבשל עם פחות סודה לשתייה ואם לא מתרכך, כעבור שעה להוסיף עוד. שעועית בובעס הלבנה הגדולה ולוביה מתרככות יותר בקלות ולכן לבישול שלהם אני מוסיפה רק 1/4 כפית סודה לשתייה לחצי ק"ג.

הכנת פתיתי סויה קטנים (פירורים)

  1. לכל 200 גר' (שקית או בתפזורת) פתיתי סויה ששמים בסיר מוסיפים, כפית מלח, חצי כפית מכ"א מהתבלינים פלפל שחור טחון, שום גבישי ופפריקה מתוקה ובנוסף כרבע כפית כמון ומעט כורכום אפשר להוסיף כל תבלין שאוהבים. פתיתי הסויה חסרי שומן וחסרי תיבול, תוספות של שומן ותבלינים נוספים יגיעו בתבשיל שבו יתבשלו פתיתי הסויה לבסוף.
  2. ממלאים את הסיר במים ומרתיחים, משאירים להתבשל על אש קטנה כ-5 דקות ומכבים את האש. עדיף להשאיר עוד קצת במים וכשפושר לסנן (במסננת שמתאימה לחום), אם ממהרים אפשר לסנן מיד.
  3. להשאיר במסננת ולסחוט קלות (אם החומר חם למגע אפשר לשטוף במים קרים, על מנת שאפשר יהיה לסחוט). קיבלנו כאן כ-800 גר' טחון). אפשר להשתמש בחצי וחצי להקפיא בקופסא לפעם הבאה.)

 בתיאבון!

 

 

 

מודעות פרסומת