תגיות
בולגרית, גבינת חלומי, גבינת חלומי טבעונית, חלומי, טופו, טופו רך, צפתית, קשיו, שמרי בירה
במהלך יצירת מאכלים בעלי טעמים גבינתיים לחג השבועות, ניסיתי לייצר מהחומרים שהיו ברשותי תחליף גבינה לסלט. התקבל תחליף מדהים לגבינת חלומי שאפשר להשתמש בו גם כתחליף לגבינה בולגרית או צפתית.
מכשירים
בלנדר, תנור אפייה ומחבת (נדרשת מחבת רק לחלומי)
כלים
תבנית אפייה 20X30 ס"מ (לחלומי אפשר מעט גדולה יותר)
החומרים
- 100 גר' אגוזי קשיו טבעיים מושרים במים, מספר שעות
- 150 מ"ל מים טריים
- 1 חב' במשקל 300 גר' טופו רך מנוגב מנוזלים וחתוך לבלנדר (הערות למטה)
- 3 כפות מיץ לימון
- כף פתיתי שמרי בירה – נותן טעם גבינתי חזק- לא הכרחי – אפשר עוד טיפה שום גבישי ומלח
- כף שמן זית
- כ- 1/2 כפית מלח
- כ- 1/2 כפית שום גבישי (למרקם חלק, עדיף לא לכתוש שום)
- מעט פלפל שחור טחון – לא הכרחי
- 1/2 כפית מיסו בהיר – נותן מליחות וטעם חזק- אפשר מעט רוטב סויה או עוד מעט מלח במקום
- כף קמח אורז (השתמשתי בקמח אורז מלא דביק)
לפני ההכנה
יש להשרות קשיו ומים לפני ההכנה, על מנת שהקשיו יתרכך ויטחן חלק בבלנדר, רצוי לפחות 4 שעות, אפשר ליותר זמן במקרר בכלי סגור, אפילו יום מראש (הערה בקשר להשרייה למטה).
ההכנה
- מסננים ושוטפים את הקשיו ממי ההשרייה וטוחנים בבלנדר את הקשיו והמים הטריים לשמנת קשיו חלקה עד כמה שאפשר, מתקבלת שמנת קשיו מדהימה שממנה אפשר להכין המון מתכונים בטעמי גבינות.
- מוסיפים את שאר החומרים ומעבדים בבלנדר למחית חלקה ככל האפשר, טועמים ומתקנים תיבול.
- משמנים תבנית בשמן זית (השתמשתי בתבנית של 20X30 ס"מ, התקבלו פרוסות "גבינה" של כמעט ס"מ), משטחים את העיסה בתבנית ואופים ב-180 מעלות עד שמתחיל להזהיב (יותר בהיר מהצילומים).
- מצננים (עדיף לקרר במקרר), בשלב הזה ישנה אפשרות לחתוך לקוביות של כ-1X1 ס"מ ולההשתמש כגבינה מלוחה בסלט. האפשרות השניה היא לחתוך למלבנים בגודל של פרוסות גבינת חלומי.
- אם חתכנו חתיכות לחלומי, לפני ההגשה מטגנים את הפרוסות קלות במעט שמן זית להזהבה הסופית ומגישים בצורה שרוצים.
- אם מתכוונים להשתמש מלכתחילה כבולגרית או צפתית, אפשר להמליח מעט יותר את העיסה ואז צריך שהתבנית לא תהיה גדולה משמעותית מ-20X30 ס"מ.
- לשימוש כחלומי אפשר לאפות בתבנית גדולה מעט יותר, כך שיצאו יותר פרוסות שתהינה יותר דקות.
- טופו רך (הכוונה לטופו רגיל שכתוב עליו רך ולא טופו משי רך) מגיע כגוש בתוך נוזל כמו הטופו הרגיל, אולם במרקם רך יותר שנטחן לעיסה חלקה (גם בבלנדר חלש). נמצא בחנויות הטבע ובחלק מהסופרמרקטים.
- אם משתמשים בבלנדר חזק, אפשר להשתמש בטופו רגיל בכמות מעט יותר קטנה ובתוספת מעט מים, בערך פחות 10% במשקל ובתוספת עוד שתי כפות מים. (משקל הטופו בפועל בדר"כ קטן מעט ממה שכתוב על האריזה משום שהטופו מגיר נוזלים תוך כדי האחסון והגוש שיוצא מהאריזה שוקל מעט פחות מזה שנארז.)
- השריית הקשיו הכרחית לריכך הקשיו לפני הטחינה, משך ההשרייה תלוי בעוצמת הבלנדר, אם מדובר בבלנדר לא חזק, עדיף להשרות מיום קודם במקרר.
בתיאבון!.
משתמש אנונימי (לא מזוהה) אמר:
אחרי הטיגון להחזיק במקרר כמה זמן?
תודה
DavkaTaim אמר:
אפשר לשמור במקרר מספר ימים לאחר האפייה. את הטיגון כדאי לעשות ממש לפני ההגשה (מבחינת הטעם), אפשר גם לשמור בקירור לאחר הטיגון, אבל שסה"כ הזמן במקרר לא יהיה מעבר למספר ימים. בהצלחה 🙂
משתמש אנונימי (לא מזוהה) אמר:
1/2 שום גבישי (בשביל שלא יהיו גושים ב"גבינה" , עדיף לא לכתוש שום) – הכוונה חצי כפית ?
DavkaTaim אמר:
כן, הכוונה לחצי כפית (אפשר לשנות את התיבול בהתאם לטעם האישי). תיקנתי במתכון, תודה על תגובתך.
משתמש אנונימי (לא מזוהה) אמר:
ה-150 מ"ל מים זה המים של ההשרייה ?
DavkaTaim אמר:
מסננים ושוטפים את הקשיו ממי ההשרייה וטוחנים עם 150 מ"ל מים טריים.
michal אמר:
האם הגבינה טעימה גם ללא הטיגון?
DavkaTaim אמר:
הגבינה טעימה גם לאחר האפייה ללא הטיגון, אחרי האפייה היא דומה קצת לצפתית (פחות מלוחה). מהטיגון היא מקבלת שכבה קריספית שחומה.
הילה אמר:
במה ניתן להחליף את קמח האורז?
DavkaTaim אמר:
מדובר רק בכף קמח אחת, כך שנראה לי שאפשר להשתמש בכל קמח שישמש כדבק (חוץ מקמחי קטניות שהם בעלי טעם אופייני), אבל ברמה האישית לא ניסיתי.
תמיד השתמשתי בקמח אורז ויצא מוצלח, כך שלא היה צורך לנסות קמח אחר.
אשמח לקבל תגובות איך יוצא עם קמחים אחרים.
נועה אמר:
יעבוד עם קמח אורז שהוא פשוט אורז לבן שטחנו לי בחנות התבלינים?
תודה!
DavkaTaim אמר:
כן, אבל אם רואים שהקמח מכיל חתיכות אז כדאי להעביר במסננת דקה לפני השימוש
נועה אמר:
מישהו ניסה עם קמח טפיוקה? אם כן, באיזה שלב מומלץ להוסיפו?
DavkaTaim אמר:
אפשר להכין עם קמח טפיוקה במקום קמח האורז, מוסיפים בשלב שבו מוסיפים את שאר החומרים לבלנדר.
ליאור אמר:
יכול לדעתך לעבוד בשיפודים על האש?
DavkaTaim אמר:
הגבינה לא תחזיק בשיפוד על האש, היא לא מספיק יציבה ובנוסף הצורה של הפרוסות מקשה לשפד אותה.
הכי טוב לטגן אותם במחבת, כמובן שצריך להתאים את המחבת למקור החום.
בהצלחה 🙂
ליאור אמר:
חבל, אבל לא נורא. תודה (:
אורלית אמר:
היי,
האם הטופו הכרחי במתכון. יד לי בעיה לעכל מוצרי סויה למיניהם.
DavkaTaim אמר:
.הטופו הוא אחד המרכיבים המרכזיים במתכון, כך שלא נראה שאפשר להכין בלעדיו
רעות אמר:
היי.. הכנתי ויצא טעים מאוד אבל המרקם ממש רך.. היא יציבה, אבל מה שבפנים ממש ניתן למריחה..
האםזה המרקם? חשבתי שיצא קצת צמיגי בגלל החלומי..
השינוי שעשיתי היה כף קמח טפיוקה במקום אורז
DavkaTaim אמר:
שמחה שיצא טעים!
הכנתי גם עם עמילן טפיוקה ויצא מצוין, יתכן שניסית לחתוך לפני שהגבינה הצטננה לגמרי או אולי השתמשת בטופו משי ולא ברגיל?
לימור אמר:
אפשר אבקת שום במקום שום גבישי?
DavkaTaim אמר:
כמובן, לדעתי שום גבישי יותר מוצלח.